Thursday, January 20, 2011

semester 7


Assalamualaikum semua..

Tadaa..Tahun 1, Tahun 2, Tahun 3 sudahh..


NURS 7112

MEDICAL SURGICAL 9

PERAWATAN MENTAL

KECEMASAN DAN TRAUMA


MPW115

PENGAJIAN ISLAM

Tu adalah subjek yang diambil bagi semester 7 tahun 3 nie..

Perawatan Mental ( Psychiatric )


Haa first dengar je psikiatrik konpem dah pikir pasal "orang giler"...kan3 belajar ilmu mental nie memang best sebab dalam sedar tak sedar semuanya orang kat dunia nie boleh jadi normal dan tak normal dalam sesuatu masa..dalam kata mudah nyer semua orang penah rasa stress,depress,riang gembira tak tentu pasal, takot pada benda2 yang tak sepatutnya..takut tinggi,takut menda keras, takut air la..trauma macam2 lagi..haa tu semua boleh jadi bila kite tak mengawal mental kite dengan baik..heh3 yeke3..beza pesakit mental dengan orang biasa macam kite orang sakit mental tu dia cuma tak dapat mengawal mental dia dengan sempurna..mereka semua tak salah..sebab diaorang sume tu sakit dan tak dijaga..bila jumpa orang sakit mental nie korek tong sampah cari makanan kite lak lari2 dari dia..aku akui aku jugak macam tu dulu..bila dah belajar..aku pikir buat pe nak lari..dia jadi macam tu sebab takde orang yg jaga..Allah yang takdirkan dia sakit mental..pe salah nya kite belikan dia makanan dan kasi kat dia kan3..mane tau satu hari kite ditakdirkan berada di tempat dia..pikir-pikirkanlah~

Kecemasan & Trauma


Memang aku akui subjek yang nie agak berat nak belajar..sebab belajar menyelamatkan nyawa orang..tindakan kite dalam beberapa saat hingga 3-4 minit sahaja untuk membantu pesakit tu bernafas semula..belajar pembahagian2 kes2 di kecemasan dalam sistem "triage"..iaitu zon hijau,kuing,merah,putih..dan yang paling best belajar pasal "post mortem" dalam kes medicolegal.."post mortem" iaitu bedah siasat..belah mayat dari kepala ke kaki untuk mendapatkan bukti dan sample2..tengok gambar pun dah seram di belah nyer orang tu macam belah ayam kuarkan satu2..pastu jahit balik..alahai..hai..hai..lemah semangat..keje2 ahli forensik, doktor dan team2 bhg kecemasan..pastu belajar jugak pasal sistem "OSCC" One Stop Crisis Centre..tempat nie ada kat bhg kecemasan jugak iaitu bagi kes2 yang melibatkan rogol,cabul,liwat,keganasan rumah tangga dan macam2 lagi kes2 yang melibatkan maruah mangsa..mangsa akan diperiksa di bilik "OSCC" nie la...bagi kes2 kematian yang "accident" body sume dah hancur2 tu pun bawak ke sini untuk diuruskan..duduk keje kat kecemasan nie memang kena "kuat semangat" nak tengok sume2 yang tak dapat dibayangkan tu...so aku kena "BERANI"..

Pengajian Islam


Semester nie kami kena belajar subjek Pengajian Islam..aku bersyukur dapat kolej nie sebab banyak subjek2 agama diajar..semester lepas2 dah belajar fiqh & ibadah,akidah dan semester nie pengajian islam yang merangkumi semuanya...kelas diajar oleh ustaz awie..ustaz zawawi namanya..best ustaz nie sebab banyak merungkai masalah2 dan soal jawab kami walaupun tak berkaitan dengan pelajaran..contohnya soal hukum rambut yang disanggul tapi bertudung, mandi wajid, soal kawin, soal hubungan dengan bukan muhrim, hukum kami sebagai nurse perempuan merawat pesakit laki2, cara2 mendidik anak2, isu akhlak, isu buang anak, cara berpakaian dan macam2 lagi..ustaz jugak tegur kami dengan gaya sindiran..banyak perkara yang kite tak sedar telah dilakukan tanpa kite sedar menda tu berdosa..contohnya hubungan laki dan perempuan "couple"..kata2 seorang sahabat tentang couple iaitu semakin mesra kite sebelum nikah semakin hambarlah hubungan kite selepas nikah..sebab kemanisan berumah tangga tu dah xde..hehe dah2 udah lari tajuk nie..ape2 pun akan aku ingat kata2 nie sampai la aku diijab kabulkan..aminn satu hari nanti...bersyukur aku berada di kolej nie..dikelilingi sahabat2 yang selalu menegur dan nasihat..Alhamdulillah~



sentiasa berusaha yer..


1 comments:

alifzikri said...

salam..ingat kan stokin tadi..
rupanya benda lain..tp sy tak tau bende ape..hehe

Post a Comment