Baru-baru nie rasa nak mkn speghetti..buat la ngan ode..nyam3..
Ok meh nak share resepi spaghetti versi melayu taste..hehe tapi rasa-rasa Itali tu tetap ada.. =) - Spaghetti pasta (sepeket)
- Daging lembu cincang (nak buat meatball/takpun masuk terus pun xpe ikut suke)
- 1 biji bawang besar – dicincang halus
- 5 biji bawang putih – dicincang halus
- 1 tin tomato puri/ yang bes cap prego ngan kimball
- 3 sudu lada boh
- 4-5 tomato - didadu
- 1 tin cendawan butang – dihiris
- 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs (kalau xde pun xpe)
- Sedikit garam dan gula secukup rasa
- 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
- 6 biji cili api (kasi pedas skit baru tak muak)
- Rebus air dalam periuk besar biar air mendidih baru masukkan spaghetti..kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) supaya tak melekat lekat t bila dah angkat..agak-agak da lembut..angkat n toskan..
- Panaskan minyak ,masuk bawang besar dan bawang putih cincang. Jgn garing sgt, agak-agak layu skit je.
- Masuk cili boh..agak da garing..
- Masuk daging cincang. Kalau nak jadikan meatball gentel-gentel bulat2..jd la ball..
- Masukkan air skit..pastu masuk la cendawan yg dihiris2 tadi..
- Kuatkan api hingga mendidih, kacau selalu.
- Masukkan tomato puri dan tomato segar yang didadu2 td.
- Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur..heee xpun agak-agak jer..
- Masukkan herba, garam dan gula secukup rasa.
- Biar mendidih lebih kurang bape minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
- Siap untuk dihidang!!
SpaGhetti BolOgnesE
2 comments:
heee ilang selera sebab tak jawab tag tu lagi... tima kasih... cam soklan spm jugak nih
woit aqu nk blognese pulok...ketagih mkn spageti :p
Post a Comment