Friday, August 27, 2010

hari ini..semalam..kejap je rasa..



selamat tinggal HOSPITAL TANAH MERAH..

erm arini 26/8/10..ari last aku posting kat hospital nie..
banyak sangat pengalaman kat sini selama kiteorg same2 praktikal..

1st- bermula ngan penempatan kiteorg..umah kedai kat tingkat 2..org panggil UMAH IJAU..hehe awat x pnggil white house ek..ada gak wane2 putih nie..duk sini punyer la ramai..bayang la klau pagi-pagi 22 orang anak dara nak mandi sorang mandi kat setengah jam..plak2 klau sume keje pagi terpaksa la aku bangun awal2 kul 5 da ciap2 mandi..heehee memang la kadang2 merungut tapi lama2 biasa da..orang kate "adat la kan"..time2 blaja nie la kena blaja hidup susah skit..

2nd- (BUKIT)..haa aku hlight pasal hospital nie terletak nyer atas bukit..mmg agak tinggi kot bukit nyer..yer la kete pun klau gune gear satu leh tersegguk2 g..huhu apatah lagi kiteorang yg terpaksa daki bukit tu pagi2..hehe da duk sni sebulan lebih jd cam tonggek skit pasal ari2 duk naek bukit ke hospital..huhu cian kami..

3rd - first n second week aku keje kat "Labour Room"..tgk orang bersalin la kan..hehe ingt g ari 1st masuk cuak gak nak tgk orang bersalin..sampai mak baby tu yang "push" aku pun terasa aku pun nak push2 skali..huii seram gak..bila da dua tiga ari tengok baru la aku berani duk dekat2 n bantu ibu2 yg nak bersalin nie..ya Allah kagum nyer aku ngan kejadian Allah n cara kelahiran bayi..rasa nak menitik air mata saat ibu tu menahan kesakitan yang amat sangat..suaminya pun semangat kc support kat istri dia..em cuba bayangkan ibu2 kite dulu nak melahirkan kita..da la time mengandung da hadapi macam2 dugaan..sakit jugak nak menanggung perut yang semakin membesar tu..pastu nak bersalin sakit lagi..ya Allah selepas bersalin pun sakit..aku x dapat bayangkan betapa kuat nyer seorang yang bernama wanita..tabah dan sabar nyer demi untuk melahirkan zuriatnya..ya Allah lepas da bersalin tu darah yang kuar banyak nyer la lebih kurang 250ml..haa bayang la kena jahit lak pastu..sedih nyer la klau anak2 yg x mengenang jasa ibu ayah nie kan..rasa nak bawak je masuk labor room suh tgk camne susah nyer nak melahirkan..ya Allah moga aku tidak tergolong di antara anak2 yang derhaka..ya Allah sesungguhnya rahmatilah ibu n ayahku dan engkau kasihanilah mereka sepertimana mereka mengasihiniku sejak kecil lagi..aminn..

4th - "BABY"..hehe nie part yang paling excited..hehe aku paling suke mandikan baby yang fresh2 kuar dari mak dia..cuci kepala dia,cuci tali pusat,n bersihkan vernix (yang putih2 kat badan baby pas bersalin tu)..haa baby kite x mandikan satu badan sbb takot baby jd "hypothermia"..hehe pas da bersih sume aku pkaikan baju baby n cucuk ngan hep B n vitamin K..baby yang baru lahir ni kan klau tgk muka baby tu rase tenang,sejuk jer hati..=)..em pas da ensem2, lawa2 aku bawak kc kat mak dia suruh menyusu wat kali pertama..hehe seronok jer tgk..mak dia walaupun sakit senyum jer pas tgk anak dia..bersyukur sangat bila da selamat semua nyer..aku pun puas hati..gembira sangat tgk saat2 cam tu..indah..=)


5th - "Pediatrik"..keje kat wad kanak2 pun bes jugak..em tapi jap je dapat masuk wad pead sbb kat sini x cukup C.I nak jge kitaorg..klau duk wad pead macam skema skit sbb wad nie mmg mementingkan penjagaan yang sangat2 rapi..takut jugak mula2 keje wad pead sbb student macam xleh wat ape2 sangat..just ambik observation..baby in incubator x leh usik..just leh tengok..kat sini aku tengok gak baby in phototherapy..best2 wad pead sbb leh maen ngan adik2 nie..maen warna2,kena bercerita macam2 cerita la..cite monyet yang sombong yang aku cite kat dak2 nie..waa malu lak budak2 nie dengar jek pastu terlelap..huhuu abis pasal wad pead..:D

6th - minggu seterus nyer kami ditempatkan di wad lelaki..biasa la macam posting klinikal sem lepas..x la kekok nak wat keje..macam biasa pg2 ambik report,bed making,observation,check CBS,bg ubat macam2 lagi..biasa pas doktor wat round aku start wat dressing mane2 patient yang kena wat dressing n biasanye patient2 diabetic foot ulcer (DFU) ngan patient ortho yang banyak kena dressing nie..hehe suke2..macam2 cara dressing aku blaja..n yang paling ngeri ada pak cik tu kaki nyer doktor buat I&D asal nyer abcess jer..tapi doktor buang abcess sampai tinggal lemak n skit g nak nmpak isi..huii x de kulit da satu betis dia..erm pastu da dekat2 rayer nie byk la kes2 mercun n excident masuk wad..ada yang putus jari la men mercun..budak2 skrg nie..adui nakal..klau x kesian kat diri sendiri kecian la kat mak ayah susah2 jer nak jge kamu tu..hmm teringat kat adik tu..sengih2 akak cuci luka dia..td ske sangat doktor kc dia balik umah da..hope adik tu cepat sihat luka dia..=)

nie je la sedikit sebanyak..sebenar nyer banyak g nak share ngan korang pasal pengalaman praktikal tuk sem 5 nie kan..banyak sangat benda baru yang aku blaja kat sini..big thanks to Puan Syahiran, Puan Habsah ,Puan Hasmah,Hj.Zain n doktor n staf2 nurse yang banyak mengajar selama saya posting kat sini..=))

pasni KOMUNITI..KLINIK CHERANG RUKU..


2 comments:

cemomoi said...

ngeri tengok darah dan luka... seriau le

SHARIFAH NURUL FARHANA said...

hehe tengokn tenung lama2..slalu g derma darah..pastu msti ok bila tgk darah banyak pun..=)

Post a Comment